Únik plynu na Wolkrovej ul. zastavili, evakuovaní ľudia sa vracajú domov

23.09.2010 Prešov

Prešov 23. septembra (TASR) – Desiatky obyvateľov dvoch bytových domov na Wolkrovej ulici v Prešove, za ktorými sa dnes ráno zrútila konštrukcia žeriava, pričom došlo k poškodeniu prípojky a následnému úniku plynu, sa ...
Náčelník Mestskej polície (MsP) v Prešove pre TASR uviedol, že telefonické hlásenie od Policajného zboru prijali o 9. hodine. Na miesto dorazili hasiči a mestskí policajti spoločne s príslušníkmi Policajného zboru ochrannými páskami zabezpečili priestor okolo domov.
\"Vzhľadom na to, že plyn, ktorý unikal nebolo možné odstaviť okamžite a vykonať opravu, bolo potrebné evakuovať ľudí z dvoch bytoviek. Ide zhruba o 60 ľudí, \" konštatoval náčelník MsP. Približne polovica z nich odišla k svojim príbuzným a ostaní čakali mimo zabezpečeného priestoru. Mesto, podľa náčelníka, pre prípad potreby zabezpečilo na neďalekej strojníckej priemyslovke priestory pre občanov, ktorí museli opustiť byty.
\"Momentálne je situácia taká, že plyn sa podarilo zastaviť a títo ľudia sa môžu vrátiť naspäť do svojich bytov, pretože nebezpečenstvo výbuchu plynu už nehrozí, \" uviedol Andrejko s tým, že pri tejto udalosti nedošlo k zraneniam žiadnych osôb. Mestská polícia zostane na mieste až do odstránenia konštrukcie, nakoľko stále hrozí pád nezaistenej konštrukcie žeriava a preto bude dohliadať na bezpečnostné opatrenia.
Viacerí obyvatelia spomínaných blokov uviedli, že počuli, ako niečo veľké spadlo, ale zo začiatku nevedeli, aká je príčina.
\"Za chvíľočku prišiel niekto, zazvonil na zvonček, vyšla som von a povedal, že zabúchajte ostatným a opustite byty. Ani som nevedela, čo sa stalo, až potom, ako som vonku stála, \" povedala pre TASR obyvateľka jedného z blokov Judita Mikušová, ktorá sa krátko po 11. hodine vrátila domov.
Vyše 20-metrový žeriav patrí prešovskej spoločnosti a prostredníctvom neho sa vraj mala realizovať rekonštrukcia strechy na jednom z bytových domov.
\"Jedna z pätiek v podstate nevydržala z dôvodu buď toho kĺbu, alebo podloženia, kde sme ho potom mali vystojkovať, aby bol vo vodováhe a došlo pri tom nakladaní závaží k preváženiu žeriavu, spadol a prerazil plynové potrubie, \" povedal pre TASR konateľ spoločnosti Lukáš Derfiňák. Teraz čakajú na technika, ktorý bude asistovať pri rozoberaní a potrebujú minimálne dva ďalšie žeriavy, na odstránenie spadnutej konštrukcie.
Zástupkyňa primátora mesta Katarína Ďurčanská, ktorá prišla na miesto s ďalšími pracovníkmi radnice, uviedla, že udalosťou sa bude popoludní zaoberať aj krízový štáb mesta.

Doplnené:

Dnes ráno o 9.00 hod. došlo na ul. Wolkerovej k preváženiu a pádu stavebného žeriava, majiteľom ktorého je spoločnosť Ultra Prešov s.r.o.. Pri páde nedošlo k poškodeniu zdravia ani majetku občanov, žeriav však bol zničený a poškodil plynový ventil, následkom čoho došlo k úniku plynu. Haváriu prišli okamžite riešiť pracovníci SPP, a zložky integrovaného záchranného systému - štátna polícia, hasičský záchranný zbor, lekárska záchranná služba a mestská polícia. Dva bytové domy, tj. štyri vchody (Wolkerova 13,15,17 a 19) boli vyzvané k opusteniu bytov. Obyvatelia odišli k svojim známym a do mesta, k potrebám evakuácie zabezpečil vedúci krízového manažmentu mesta Prešov priestory SPŠ Strojníckej. Pracovníci SPP závadu dokázali odstrániť a zastavili únik plynu aj bez nutnej odstávky celej vetvy. Podľa hlavného technika SPP nehrozí ďalší únik plynu. Momentálne priestor monitorujú príslušníci štátnej a mestskej polície, obyvatelia sa už vrátili do svojich bytov. Rozhodnutie o tom padlo o 11.00 hod.
Nakoľko je v meste Prešov ešte od obdobia zosuvov pôdy vyhlásený mimoriadny stav, vedenie mesta ho nevyhlasovalo opakovane.
 

Vyberte región

mark